De eerste sneeuw, een lust, maar ook een last

De eerste sneeuw, het betekent zowel een lust als een last. Heel wat mensen zijn vanmorgen naar de Oostkantons afgezakt voor een gezonde dosis winterpret. Maar voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die vaststonden door de sneeuw was er niet veel "pret" aan.

Op de Signal de Botrange in de Oostkantons ligt er zo'n 20 centimeter sneeuw, op de Baraque Fraiture, in de provincie Luxemburg, ligt er een sneeuwlaag van 15 centimeter. De sneeuw is maar van middelmatige kwaliteit, maar de voorspelde vrieskou voor de komende nacht kan daar wel verbetering in brengen.

De uitbaters van ski- en langlaufpistes aan de Signal de Botrange en de Baraque Fraiture laten zich door die mindere sneeuwkwaliteit niet afschrikken. Vanmorgen hebben ze de pistes klaargemaakt en opengesteld voor het grote publiek. De eerste sneeuwtoeristen hebben dan ook al de ski's aangebonden voor een tochtje of komen naar hartenlust wandelen en spelen in de sneeuw.

Meer informatie over welke skipistes er geopend zijn, vindt u op de daaraan gewijde website van de Oostkantons of op de website van de dienst Toerisme van de provincie Luxemburg.

Vrachtwagens urenlang vast door sneeuw

De eerste sneeuw was echter ook de aanleiding voor heel wat ellende, vooral in Wallonië. Gisteravond en vannacht waren heel wat wegen onberijdbaar. Op de E25 in de buurt van Durbuy stonden zo'n 100 vrachtwagens urenlang vast.

In de Oostkantons was de autosnelweg tussen Eupen en Sourbrodt een tijdlang gesloten. Ook het verkeer tussen Malmédy en Francorchamps, en tussen Sankt-Vith en het Groothertogdom Luxemburg ging maar tergend langzaam.

In Vlaanderen bleef de hinder beperkt tot watergladheid. Daardoor gebeurden er wel meer ongevallen dan anders.