Expositie van Gerard Reve in Amsterdam verboden

De openbare bibliotheek van Amsterdam moet een expositie met roofdrukken van Gerard Reve afblazen. Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver, stapte naar de rechter omdat er inbreuk zou worden gemaakt op de auteursrechten. De rechter gaf Schafthuizen gelijk.

Roofdrukken zijn herdrukken die zonder toestemming van de auteur of uitgever zijn uitgebracht. De boeken die de bibliotheek zou gebruiken, kwamen van een verzamelaar.

Directeur Van Velzen is niet te spreken over het schrappen van de tentoonstelling. "Iedereen weet dat de roofdrukken bestaan, hiermee wordt dat een beetje ontkend. We hadden alleen de intentie de werken te laten zien", reageert hij op nos.nl. Schafthuizen noemde de tentoonstelling gisteren een criminele daad. Hij sprak van illegale praktijken.

De 300 roofdrukken moeten vandaag in de kluis worden gezet. De bibliotheek mag de kluis wel houden. Als de bibliotheek de roofdrukken niet weghaalt, moet ze elke dag een dwangsom betalen.