Kaapverdische diva Cesária Evora is overleden

De Kaapverdische zangeres Cesária Evora is overleden op 70-jarige leeftijd. Evora zette eind september nog een punt achter haar carrière, omdat ze te veel sukkelde met haar gezondheid. De zangeres werd bekend met haar melancholische nummers over het leven op de Kaapverdische eilanden. "Sodade" is een van haar bekendste liedjes.

Evora werd ook wel eens de "diva op blote voeten" genoemd, omdat ze zonder schoenen optrad. Begin jaren 90, toen wereldmuziek een grote opmars maakte, werd ze met haar traditionele Kaapverdische "morna"-ballades plots populair bij een groot publiek.

In 2003 kreeg Evora een Grammy in de categorie wereldmuziek voor haar album "Voz d'amor". Ze trad op over heel de wereld en verkocht enkele miljoenen platen. Ook in België kwam ze geregeld, ze stond onder meer op de affiche van Couleur Café en van Gent Jazz.

Sinds 2005 ging het bergaf met haar gezondheid. De zangeres onderging de voorbije jaren verscheidene operaties. In september van dit jaar stopte ze met zingen. "Ik heb de kracht niet meer, de energie niet meer. Ik wil aan mijn fans zeggen: 'Excuseer me, maar nu moet ik rusten.'"