Moody's zet België twee stappen achteruit

De Amerikaanse kredietbeoordeelaar Moody's heeft gisteravond de kredietwaardigheid van België met twee stappen in een keer verlaagd. De rating gaat van Aa1 naar Aa3. Ons land krijgt bovendien een negatieve outlook mee, wat betekent dat er mogelijk nog een ratingverlaging volgt.

Het nieuws over de kredietverlaging van ons land door Moody's raakte gisteravond bekend. Van Aa1 gaat het naar Aa3. Als redenen geeft Moody's de financieringsproblemen voor de eurolanden, het risico op een aanzienlijke groeiverlaging voor een uit- en doorvoerland als België, en de redding van Dexia die zwaar doorweegt op de begroting.

"De fragiliteit van de markten voor overheidsschuld is steeds meer uitgesproken en er is weinig kans op beterschap in de nabije toekomst. Dat vertaalt zich in een mogelijke toename van de spanningen met betrekking tot de financiering in de eurolanden met een staatsschuld en financieringsnoden zoals België", luidt het in een communiqué van Moody's.

Ons land zat nog voor de verlaging al niet meer in het koppeloton van onder meer Duitsland, Nederland, Finland en Frankrijk. Die hebben de hoogste rating bij Moody's, Aaa. Toch komt de ingreep van de kredietbeoordelaar nog als een verrassing. Normaal gezien zou Moody's zijn beoordelingen nog inhouden tot 2012.

Moody's is niet echt optimistisch over de kansen op een snelle herwaardering en verwacht mogelijk nog een nieuwe verlaging in de toekomst.

Pessimisme overheerst bij kredietbeoordelaars

De grootste kredietbeoordelaar, Standard & Poor's, verlaagde eind november al de Belgische kredietscore van AA+ naar AA, met ook negatieve verwachtingen voor de toekomst. Die waarschuwing geldt voor meerdere Europese landen. De kredietbeoordelaar vreest dat ze het risico lopen op een grotere economische recessie omdat ze afhankelijk zijn van de export.

En ook de derde kredietbeoordelaar, Fitch, heeft geen goede prognoses. Spanje, Slovenië, Italië, Ierland, Cyprus én ook België krijgen een negatieve waarschuwing. Fitch bekijkt de ratings van de landen eind volgende maand. Het bureau zal daarbij rekening houden met de inspanningen die de landen leveren om hun financiën op orde te krijgen. Ons land heeft bij Fitch de rating AA+.