Parlementsleden kiezen hun klassiekers

Radio 2 heeft vandaag stemmen geronseld in het federaal parlement voor zijn eindejaarstop "1.000 klassiekers". Presentator Peter Verhulst polste in Kamer en Senaat naar de favoriete nummers van ministers en parlementsleden.

Vicepremier Joëlle Milquet (CDH) haar voorkeur gaat uit naar "Angie" van The Rolling Stones, het eerste plaatje dat ze op 12-jarige leeftijd kocht. Ze krijgt bijval van vicepremier Steven Vanackere (CD&V) die ook fan is van The Rolling Stones, maar wel kiest voor het nummer "Satisfaction".

Bart De Wever (N-VA) voert oppositie met "Highway to hell" van AC/DC. "Dit is een mooi liedje dat perfect het regeerakkoord samenvat", zegt hij. Het hardere werk is ook besteed aan staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH), die kiest voor "Nothing else matters" van Metallica.

Minister Monica De Coninck stemt dan weer voor "Spanish eyes" van Al Martino en draagt het nummer op aan haar overleden vader. "Hij heeft niet meer kunnen meemaken dat ik minister ben geworden", zegt ze.

Verder koos Bert Anciaux voor "Het dorp" van Wim Sonneveld, Bruno Tobback voor "The Wall Street shuffle" van 10CC, Freya Piryns voor "Laat ons een bloem" van Louis Neefs, Rik Daems voor "Sultans of swing" van Dire Straits en Stefaan De Clerck voor "Le méteque" van George Moustaki.

Stemmen voor de volgorde van de top 100 van "1.000 klassiekers" kan nog tot 29 september op de website van Radio 2. De eindejaarslijst wordt uitgezonden van 26 tot en met 31 december.