Stille mars voor slachtoffers van aanslag in Luik

In het centrum van Luik hebben zo'n 800 mensen vanmiddag een stille tocht gehouden voor de slachtoffers van afgelopen dinsdag. Een dolle schutter maakte toen 5 doden en meer dan 100 gewonden. De peuter die dinsdag om het leven kwam, is vanmorgen begraven.

Het begon met slechts enkele tientallen mensen bij de kapotte bushokjes op de Place Saint-Lambert, maar na 13 uur groeide de groep aan tot een lint van honderden meters dat langzaam door de steile straten van Luik trok.

In de mars liepen veel jongeren mee, klasgenoten van de twee tieners die dinsdag werden doodgeschoten. Er was verontwaardiging over wat er gebeurde en over de werking van het gerecht. Ook de vader van Annick Van Uytsel liep mee in de optocht. "We willen onze steun betuigen aan de families. Hebben ze nu nog niet door dat er een probleem is met de vervroegde vrijlating?", aldus vader Van Uytsel.

In de optocht waren er veel verbeten blikken te zien, maar ook trotse blikken. Luik kreeg al veel te verduren, maar ook nieuwe Luikenaars zetten door. "Luik is één stad, één volk en we willen laten zien dat iedereen er voor iedereen staat. Het heeft een slag toegebracht, maar het zal Luik nooit klein krijgen", klinkt het.

Komende dinsdag is er in Luik een officiële herdenking.

Begrafenis van de peuter Gabriël

Vanmorgen is de 17 maanden oude peuter begraven die dinsdag om het leven kwam bij de schietpartij op de Place Saint-Lambert. De begrafenis vond op verzoek van de ouders van Gabriël in intieme kring plaats.

Gabriël Leblond raakte zwaargewond bij de schietpartij in het centrum van Luik. Hij overleed nadien in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Gisteren werd ook al een slachtoffer van 15 begraven.

Maandag worden nog twee andere slachtoffers, een jongen van 17 en de 45-jarige poetsvrouw van Amrani, begraven. In totaal lieten 6 mensen het leven bij het drama in Luik, onder wie de dader zelf.