Storm Washi slaat fors toe op Filipijnen

Bij de doortocht van de zware tropische storm Washi zijn op de Filipijnen al 180 doden geteld. Meer dan 400 mensen zijn vermist. Het noodweer sloeg ongemeen snel en hard toe en veroorzaakte plotse en hevige overstromingen.

De tropische storm Washi trok over de zuidelijke regio Mindanao. Dat ging gepaard met zeer felle windstoten van 90 kilometer per uur en overvloedige neerslag: in 24 uur tijd viel er heel wat regen. Rivieren veranderden in een razendsnel tempo in kolkende stromen en traden buiten hun oevers, wat leidde tot modderstromen en aardverschuivingen.

De noodtoestand ontwikkelde zich in een mum van tijd. Heel wat inwoners probeerden te vluchten naar hoger gelegen gebieden, maar omdat het noodweer 's nachts toesloeg, lagen veel mensen te slapen. Zij werden verrast door het snel opkomende water. Vooral in de steden Iligan en Cagayan de Oro en in de omliggende dorpen zijn er veel slachtoffers. Volgens officiële bronnen zijn er al 180 doden geteld, onder wie veel kinderen, en zijn er nog zeker 400 vermisten.

De ravage in het getroffen gebied is enorm. De Filipijnse overheid heeft het leger ingezet om hulp te bieden. Een divisie van 10.000 militairen wordt ingeschakeld voor reddingsoperaties in de buurt van Cagayan de Oro. Ze konden al meer dan 2.000 mensen evacueren met vrachtwagens, boten of helikopters. De kustwacht en andere reddingsteams zoeken naar overlevenden of slachtoffers.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door een twintigtal grote stormen. In september trokken de tyfonen Nesat en Nalgae over de eilandengroep, daarbij vielen meer dan 100 doden.