Tunesië herdenkt begin van Arabische Lente

In Tunesië is het begin van de Arabische Lente herdacht, een jaar geleden. In het stadje Sidi Bouzid is een monument onthuld voor Mohammed Bouazizi, de jonge fruitverkoper die zichzelf in brand stak uit protest tegen de sociale ongelijkheid en de corruptie. Ongewild gaf hij zo het startsein voor de opstanden in de Arabische wereld.

De Arabische Lente betekende vrij snel het einde van de dictatuur van Zine el-Abidine Ben Ali in Tunesië. Later zouden ook nog de Egyptische president Hosni Moebarak en de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi volgen. Bouazizi werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed enkele maanden later.

"Wij danken dit land, dat eeuwenlang is achteruitgesteld, om waardigheid naar het hele Tunesische volk te hebben gebracht", zei de Tunesische president Moncef Marzouki in Sidi Bouzid. De streek rond het stadje is al decennialang verwaarloosd en de werkloosheid piekt er torenhoog.

Zo moest de 26-jarige Bouazizi met zijn karige loon van minder dan 150 euro per maand maar liefst 8 mensen onderhouden. Toen hij weigerde smeergeld te betalen voor zijn fruitstalletje op de plaatselijke markt, werd hij hard aangepakt door de politie.

Vandaag is in Sidi Bouzid een monument in de vorm van een fruitstalletje onthuld.