Vlaamse vissers mogen weer meer tong en schol vangen

De Vlaamse vissers zullen vanaf volgend jaar in de Noordzee 15 procent meer tong en schol mogen vangen. Dat blijkt uit de nieuwe quota die de Europese Visserijraad heeft vastgelegd. Voor vissen die samen met tong en schol opgehaald worden, veranderen de quota niet.

Om de overbevissing tegen te gaan en de visbestanden op peil te houden, legt Europa elk jaar vast hoeveel vis er van elke soort mag worden gevist.

Doordat de voorbije jaren selectiever gevist is op schol en tong kunnen de quota voor die 2 soorten nu omhoog, maar enkel in de Noordzee. In de Ierse zee is de toestand verslechterd, daar gaan de quota voor tong en schol naar omlaag. Ook het quotum voor kabeljauw in de Noordzee gaat omlaag, met één procent. In de Keltische Zee mag volgend jaar dan weer dubbel zoveel kabeljauw worden gevangen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft al tevreden gereageerd op de nieuwe quota. Volgens Peeters verzekeren de nieuwe afspraken de toekomst van de visbestanden en de Vlaamse visserij.