VS-begroting op het nippertje goedgekeurd

In de Verenigde Staten hebben Democraten en Republikeinen net voor het aflopen van de voorlopige begroting een akkoord bereikt over een begroting op langere termijn. Daardoor is het gevaar afgewend dat de overheid zonder geld zou komen te zitten.

Na het Huis van Afgevaardigden gisteren heeft nu ook de Senaat de wet goedgekeurd die de financiering van de overheid tot oktober 2012 regelt. Inmiddels heeft president Barack Obama de nieuwe wet ondertekend.

Door het akkoord over de begroting is het gevaar afgewend dat de federale overheid zonder geld zou komen te zitten, waardoor een zogenoemde "shut down" dreigde en ambtenaren niet langer hun loon zouden krijgen uitbetaald.

Het akkoord is een compromis, want de Republikeinen hebben afgedwongen dat er een gaspijpleiding tussen Canada en Texas wordt gebouwd. Die gaspijpleiding is erg controversieel, onder meer bij de milieubeweging. Ook president Obama heeft zich al een tegenstander van het project getoond.