Zware confrontaties in de straten van Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro is het voor de tweede dag op rij tot confrontaties gekomen tussen betogers en de ordediensten. Het gaat om de ergste onlusten in de Egyptische hoofdstad sinds het begin van de verkiezingen, eind vorige maand.

De betogers hebben het vooral gemunt op overheidsgebouwen, die bekogeld zijn met molotovcocktails en stenen. Daarbij is op verschillende plaatsen brand uitgebroken. Ook de ordetroepen worden bekogeld. Zij proberen het centraal gelegen Tahrirplein te ontruimen en pakken daarbij de betogers onzacht aan.

Gisteren zijn bij gelijkaardige confrontaties acht doden en honderden gewonden gevallen.

De betogers vechten vooral de aanstelling van de kersverse premier Kamal al-Ganzouri aan. Die heeft nog gediend onder de verdreven president Hosni Moebarak, maar heeft zich intussen van hem gedistantieerd. Volgens Ganzouri zijn de huidige betogers contrarevolutionairen.

"Ik herhaal dat wij nooit een vreedzame betoging met geweld zullen beantwoorden", zegt de premier.