"Snel actieplan tegen illegale wapenhandel"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en haar collega van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) willen nog voor eind januari een actieplan klaar hebben om de strijd tegen de illegale wapenhandel op te drijven. De twee excellenties legden dat en andere ideeën vanmorgen voor in "De zevende dag". "Twaalf jaar na de ontsnapping van Dutroux is het hoog tijd voor een hervorming van Justitie", zei Turtelboom. Naar aanleiding van het drama in Luik had premier Di Rupo (PS) donderdag in de Senaat al aangegeven dat er lessen moeten worden getrokken.

"Een nulrisico bestaat niet", zei Turtelboom, "maar we kunnen hier wel een aantal lessen uittrekken." Ze verwijst naar een lijst van wapens die verboden zijn, maar die onklaar gemaakt zijn omdat er geen munitie meer voor bestaat. "Vaak gaat dit om zware oorlogswapens waar na verloop van tijd wel weer munitie voor komt", stelt de minister die de lijst bij hoogdringendheid wil herbekijken en desnoods afschaffen.

Ook minister Milquet wil de strijd tegen de illegale wapenhandel verhogen. "Tot nu toe was dit geen echte prioriteit. Maar we moeten er meer aandacht aan besteden, op nationaal én Europees niveau. Dat moet onze nieuwe prioriteit zijn", aldus Milquet.

Milquet pleit voorts voor een ééngemaakte cel, met agenten van de federale en lokale politie die strenger toezicht kan houden op wapenhandelaars en beurzen. Ze wil een verhoogd toezicht op de bronnen van illegale wapenhandel. "We moeten proactiever tewerkgaan", stelt de minister van Binnenlandse Zaken.

Minister Turtelboom wil voorts ook veelplegers harder aanpakken en de vrijgelaten gevangenen beter opvolgen. Beide ministers zijn het erover eens dat de informatiedoorstroming tussen justitie, gevangenissen en politie een stuk beter kan. "De politiehervorming heeft haar vruchten afgeworpen. Twaalf jaar na de ontsnapping van Dutroux is het dan ook nu of nooit voor de hervorming van Justitie", zegt Turtelboom.

Maandag zit de werkgroep met daarin onder meer de twee excellenties opnieuw samen. Het is de bedoeling om voor eind januari een nieuw en concreet actieplan te hebben.