"Verlies van een groot Europeaan"

In de hele wereld wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van de Tsjechische president, politicus en schrijver Václav Havel. Politici, intellectuelen en prominenten uit de kunstwereld hebben niets dan lovende woorden voor de ex-dissident die dit weekend op 75-jarige leeftijd overleed.

"Zijn inzet voor vrijheid en democratie, maar evenzeer zijn grote menselijkheid zullen ons altijd bijblijven", zo zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een brief aan de huidige Tsjechische president Václav Klaus. "Net als jullie, hebben we een grote Europeaan verloren."

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso noemde Havel "een bron van immense inspiratie voor al diegenen die wereldwijd vechten voor vrijheid en democratie".

En ook de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt tweette dat "Václav Havel één van de grootste Europeanen van onze tijd was".

Volgens oud-Pools president en ex-vakbondsman Lech Walesa, die net als Havel in eigen land het communisme bestreed, verdiende Havel eigenlijk de Nobelprijs.

"Verlies van een persoonlijke held"

In eigen land reageerde premier Elio Di Rupo (PS) met diepe verslagenheid op het nieuws. "Václav Havel was een letterkundige die symbool stond voor de vernieuwing van de democratie in Oost-Europa dankzij zijn strijd voor de rechten van de mens in zijn land en op wereldschaal. Hij heeft voor alle vrijheden gestreden. Onderdrukking noch gevangenisstraf konden zijn doorzettingsvermogen aantasten", aldus Di Rupo.

Oud-premier en Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) noemt Havel één van de belangrijkste Europese figuren van de laatste 40 jaar. "Met Václav Havel verlies ik een persoonlijke held. Ik ben een fervente bewonderaar van zijn werk en volharding", aldus Verhofstadt. "Havel was een intellectueel van een buitengewoon kaliber, het soort dat we in Europa zullen missen."