Laatste VS-soldaten vertrokken uit Irak

De laatste Amerikaanse soldaten zijn vertrokken uit Irak. Vanochtend vroeg reden de laatste konvooien over de grens met Koeweit. Daarmee is er een einde gekomen aan meer dan 8 jaar van Amerikaanse aanwezigheid in Irak.

Bij zonsopgang rolde het laatste Amerikaanse legerkonvooi over de grens in het woestijngebied tussen Irak en Koeweit, een gebeurtenis die rechtstreeks op de televisie te volgen was. Het ging om 11 zwaargepantserde voertuigen met ongeveer 500 soldaten. Sommigen omhelsden elkaar, anderen schreeuwden het uit van vreugde, blij dat ze weer naar huis mogen gaan.

Met de terugtrekking komt er een einde aan de 8,5 jaar durende aanwezigheid van de VS in Irak. Die bezetting was begonnen op 20 maart 2003, onder toenmalig president George W. Bush, die in zijn "war on terror" ook het regime van Saddam Hoessein ten val wilde brengen. De VS verantwoordde de inval door te beweren dat Irak over massavernietigingswapens beschikte, massavernietigingswapens die tot op heden niet zijn gevonden.

De zogenoemde "Coalition of the Willing", met naast de Verenigde Staten ook onder meer Groot-Brittannië, Nederland en Spanje, slaagde erin om Bagdad relatief snel te veroveren. Al op 1 mei 2003 verklaarde president George Bush dat de oorlog was gewonnen. Saddam Hoessein werd eind 2003 gevat en na een proces ter dood veroordeeld.

De toestand in het land bleef na het omverwerpen van het regime van Saddam Hoessein bijzonder onstabiel, met veel conflicten en geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het Amerikaanse leger bleef nog jaren in Irak. Op het hoogtepunt van de missie waren er 170.000 Amerikaanse soldaten en meer dan 500 basissen in Irak. De oorlog kostte het leven aan meer dan 4.500 Amerikaanse soldaten en meer dan 100.000 Irakezen.

Een groeiend aantal Amerikanen kantte zich tegen de aanwezigheid van de VS in Irak. Barack Obama maakte van de terugtrekking uit Irak een van de speerpunten in zijn kiescampagne in 2008. Er blijven nu nog enkele tientallen Amerikanen om het Iraakse leger te trainen en om de Amerikaanse ambassade te bewaken.