Olieboorplatfom kapseist voor Russische kust

Voor de kust van Sachalin, in het uiterste oosten van Rusland, is een olieboorplatform in de Stille Oceaan gekapseist in een storm. Er zijn tientallen vermisten.
Archieffoto

Het Kolskaya-boorplatform was voor de kust van het eiland Kamchatka in de problemen geraakt door de slechte weersomstandigheden en werd door een ijsbreker naar Sachalin gesleept. Maar nog voor die operatie kon worden afgerond, kapseisde het boorplatform.

Op het platform zaten 67 mensen te wachten op hun evacuatie. 14 van hen konden nog worden gered voor het platform zonk. Tientallen mensen zijn vermist. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door een ijzige wind, metershoge golven en sneeuwbuien. Veel hoop is er niet meer. De temperatuur van het water bedraagt zo'n 3 graden Celsius.

Op het moment van de ramp werd er niet geboord, benadrukt het bedrijf dat het boorplatform uitbaat. Er is dus geen gevaar voor een olielek, klinkt het.