Opletten voor wintertoestand op de weg vannacht

Wie vannacht de baan op moet, houdt best rekening met een lichte tot matige wintertoestand. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat vrijwel overal smeltende sneeuw verwacht. Tegen de ochtend aan zou de grootste verkeershinder achter de rug moeten zijn.
Merelbeke

"Behalve aan de kust wordt overal smeltende sneeuw verwacht", zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. "In het oosten van het land kan de sneeuw zelfs blijven liggen."

Vooral in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant wordt het vannacht opletten op de weg. De neerslag kan samen met ijzel leiden tot gevaarlijke omstandigheden. Tegen de ochtend vermindert het aantal buien, maar de vroege ochtendspits zal volgens Beeckman wellicht toch hinder ondervinden. Vannacht wordt wel gestrooid op de belangrijkste wegen.

In Wallonië roept het Regional Crisiscentrum op tot voorzichtigheid. Automobilisten wordt aangeraden om geen onnodige verplaatsingen te doen zonder sneeuwbanden.

Ook nog steeds wateroverlast

Na de regen- en sneeuwval van de afgelopen dagen zijn nu ook enkele kleinere waterlopen buiten hun oevers getreden.

De wateroverlast in Maldegem is aan het wijken. Vanmorgen waren dar enkele huizen ondergelopen, maar nu is het peil van de Ede weer an het zakken. In Londerzeel kwamen enkele straten blank te staan, maar daar zijn geen huizen ondergelopen.

In Liezele, een deelgemeente van Puurs, heeft het water wel enkele huizen bereikt. "Een 3-tal, 4-tal buren hebben water binnengekregen", bevestigt radiojournalist Lukas De Vos, die in de buurt woont. "De zandzakjes zijn onmiddellijk gelegd door de brandweer, die er bijzonder snel bij was dit jaar. Het grote probleem wordt natuurlijk van dat in te dammen. Als het een paar dagen nog blijft regenen zoals het nu geregend heeft ,dan denk ik niet dat ze het kunnen tegenhouden."