Samenscholingsverbod moet Elsene kalm houden

In de Brusselse gemeente Elsene blijft volgende week een samenscholingsverbod van kracht. Dat betekent dat er voorlopig niet meer mag worden betoogd. De maatregel is een reactie op het geweld dat uitbrak na de betoging van Congolezen van gisteren.

De betoging verliep vrij woelig en ontspoorde volledig op het einde. Er vielen verschillende gewonden, onder wie 17 politieagenten. In de winkelstraten van Elsene en aan de Kleine Ring was er grote schade. 123 relschoppers zijn opgepakt en 21 onder hen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

"Sinds maandag 5 december zijn er elke dag betogingen", zegt burgemeester Willy Decourty (PS). "Gelukkig zijn ze nooit dramatisch geweest, maar gisteren bereikten we een hoogtepunt dat we niet zomaar kunnen laten voorbijgaan." Decourty vreest vooral nieuwe incidenten komende dinsdag, wanneer Joseph Kabila in Kinshasa de eed aflegt als president.

"De Congolese gemeenschap moet begrijpen dat de incidenten van de voorbije weken absoluut niet in hun belang zijn", zegt Decourty. "Iedereen kan begrijpen dat er betoogd wordt om de situatie in Congo aan te klagen. Maar het kan niet dat die betogingen telkens opnieuw door een kleine minderheid misbruikt worden om rel te schoppen. Dit dreigt zich tegen de hele Congolese gemeenschap te keren. Er is nu al een stijgende vijandelijkheid merkbaar, die elk moment kan omslaan in regelrechte xenofobie."

Alle samenscholingen van meer dan 10 mensen zijn tot nader order verboden. De gemeente zet ook extra politieagenten in, minstens tot het Kerstweekend.

Tshisekedi wil ook de eed afleggen

Ook in Congo zelf wordt het mogelijk een woelige week. Nu het Hooggerechtshof de uitslag van de verkiezingen en de zege van Joseph Kabila heeft bevestigd, is de officiële eedaflegging gepland voor volgende dinsdag.

Oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi legt zich echter niet neer bij de uitspraak van het Hooggerechtshof. In een verklaring zegt hij dat hij zichzelf als president beschouwt. "Vrijdag zal ik voor het volk de eed afleggen in het Stade des Martyrs", laat hij weten.

De toestand in Congo vertoont enige gelijkenis met die in Ivoorkust, zowat een jaar geleden. Ook daar werden de verkiezingen volgens het Hooggerechtshof gewonnen door de zittend president (Laurent Gbagbo), ook daar werd massale kiesfraude vastgesteld, ook daar claimde de oppositiekandidaat (Alassane Ouattara) de overwinning, ook daar legde beide rivalen de eed af.

In Ivoorkust werd Gbagbo uiteindelijk met geweld van de macht verdreven, waarop hij uiteindelijk voor het International Strafhof in Den Haag belandde. Of Kabila in Congo nu een gelijkaardig lot beschoren is, blijft voorlopig koffiedik kijken.