Wapenliefhebbers tegen strengere wapenwet

Verenigingen van wapenliefhebbers en schietclubs zijn niet te spreken over de voorstellen van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). De wapenwet strenger maken en het verbieden van alle semi-automatische wapens vinden ze zinloze initiatieven.

De Belgische wapenwet is nu al strenger in vergelijking met andere landen. Semi-automatische wapens zijn toegelaten in ons land, met een wapenvergunning en alleen in schietclubs. Bij zo'n semi-automatisch wapen schiet je een kogel af telkens je de trekker overhaalt; je hoeft dus niet te herladen. Het probleem is dat een semi-automatisch wapen vrij makkelijk om te bouwen is tot een - verboden - volautomatisch wapen.

Volgens wapenliefhebbers heeft een verbod van semi-automatische wapens geen zin. "Ik kan zeker begrijpen dat er maatregelen moeten worden genomen waar ze nodig zijn, zegt Daniël Beets van de Actieve Verdediging der Wapenliefhebbers. "Het is de illegale wapenhandel die moet aangepakt worden, niet de legale wapenhandel."

Beets wijst erop dat de legale wapenhandel in ons land nu al bijzonder streng gereglementeerd is. Hij vindt dat de overheid maar eens de illegale wapenhandel moet aanpakken.

De Vlaamse schietfederaties hebben samen zo'n 24.000 leden. Zeker de helft van hen gebruikt een semi-automatisch wapen.