Washi eist een hoge tol op de Filipijnen

Op de Filipijnen zijn nu al meer dan 650 doden geteld na de doortocht van de tropische storm Washi. Nog 8 à 900 mensen zijn vermist. De storm sloeg vrijdagavond in alle hevigheid toe en verraste veel mensen in hun slaap. De ravage is enorm, zowel op menselijk als op materieel vlak.

De storm trok 's nachts over het zuidelijke eiland Mindanao en ging gepaard met zeer felle wind en bijzonder overvloedige regen. De rivieren traden in een razendsnel tempo uit hun oevers. Er ontstonden niet alleen hoge vloedgolven, maar ook aardverschuivingen. Veel mensen werden verrast in hun slaap en zaten vast in hun huizen.

Vooral de kuststeden Cagayan de Oro en Iligan zijn zwaar getroffen. In beide steden samen zijn nu al meer dan 400 dodelijke slachtoffers geteld. Ook in andere dorpen en steden komen meldingen van doden. Het Filipijnse Nationale Rode Kruis zegt dat heel veel van de teruggevonden lichamen nog niet zijn opgeëist, wat doet vermoeden dat heel der families omgekomen zijn in de ramp.

Verwacht wordt dat het dodental nog hoog kan oplopen. Er zijn nog honderden vermisten. In veel dorpen is er geen enkel teken van leven meer en bovendien heeft men nog niet het hele getroffen gebied grondig kunnen doorzoeken. Ook wordt gevreesd dat veel slachtoffers de zee zijn ingesleurd, waardoor de lichamen pas na verloop van tijd zullen aanspoelen.

Op de Filipijnse media zijn beelden te zien die aantonen hoe groot de ravage is. De straten zijn bezaaid met modder, puin en brokstukken van huizen en voertuigen. De Vlaming Wouter De Cuyper, die in Iligan voor een ngo werkt, maakt in "De ochtend" op Radio 1 gewag van grote schade. "Ik ben vanmorgen verschillende uren gaan rondrijden in de gebieden langs de kust en de rivieren. Hele buurten met houten huisjes zijn volledig weggespoeld door het water, overal ligt er modder, wagens zijn in de tuinen gespoeld... Lichamen van de mensen zijn weggehaald, maar er liggen nog veel kadavers van dieren."

Het leger, de kustwacht, reddingswerkers en vrijwilligers zijn naar het getroffen gebied gestuurd. Intussen verblijven ongeveer 35.000 mensen in opvangcentra. "Om eerlijk te zijn, ik heb nog maar weinig hulp gezien", zegt De Cuyper. "Die zal nu maar pas goed op gang komen. Je ziet nu veel gewone mensen, familieleden, vrienden, buren, die helpen."