Willeke van Ammelrooy speelt Beatrix

De Nederlandse omroep VPRO zendt vanaf 2 januari de serie "Oranje onder vuur" uit, een vierdelige serie over het Nederlandse koningshuis. Willeke van Ammelrooy zal de oudere Beatrix spelen, Mara van Vlijmen de jonge.
Willeke van Ammelrooy

De serie wil Beatrix vooral weergeven als mens. Als rokende, wijn drinkende, ruziemakende en liefhebbende vrouw die haar pruik afdoet voordat ze in bed stapt. "Het is een dramatische interpretatie van historische gebeurtenissen", zeggen de makers.

Zo komen onder meer de ontmoeting met Claus, de Lockheed-affaire rond prins Bernhard, het omstreden verleden van de vader van Máxima en de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag aan bod.

Het scenario is geschreven door Tomas Ross. "De makers hebben een grote mate van verbeelding", zegt regisseur Pim van Hoeve, al is volgens hem wel getracht de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen.

Willeke van Ammelrooy heeft geprobeerd de integriteit en warmte van Beatrix vol te houden in de serie. Ze kon zich goed inleven in de koningin, "als iemand die alles in de hand wil houden, die niets wil laten ontglippen".

"We hebben allebei behoorlijk wat meegemaakt, we hebben allebei veel levenswijsheid", zegt Van Ammelrooy.