"Ik deel het verdriet om dit overlijden niet"

Het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il maakt heel wat reacties los. Bondgenoot China heeft zijn medeleven betuigd na de dood van een "vriend". Buurland Zuid-Korea is ongerust over de stabiliteit in de regio. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé is niet bedroefd.
Alain Juppé

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een mededeling dat China geschokt is door het nieuws van Kim Jong-il's overlijden. De tekst heeft het over een "grote leider" en een "ware vriend van China".

De Chinese autoriteiten menen voorts dat het Noord-Koreaanse volk "zijn rouw zal omzetten in kracht en verenigd het Noord-Koreaanse socialisme zal voortzetten". Het land mag blijven rekenen op steun vanuit Peking, zo klinkt het ook.

Het Noord-Koreaanse regime is sterk afhankelijk van zijn grote buur China, onder meer voor voedsel en olie. Kim Jong-il reisde geregeld naar China. De laatste keer was in augustus van dit jaar.

Ook de Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn medeleven uitgedrukt. Dat heeft de persdienst van het Kremlin medegedeeld. Rusland is een van de weinige landen die nog diplomatieke en economische banden hebben met Noord-Korea.

Buurland Zuid-Korea, dat op gespannen voet leeft met het noorden, reageert dan weer ongerust op het nieuws van het overlijden van de Noord-Koreaanse leider. Het leger is er in verhoogde staat van alarm gebracht en president Lee Myung-bak heeft de nationale veiligheidsraad samengeroepen.

Ook het Witte Huis heeft kennis genomen van de dood van Kim Jong-il. De Verenigde Staten volgen de situatie van nabij op, zo luidt het. "We staan in nauw contact met onze bondgenoten in Zuid-Korea en Japan", aldus een woordvoerder. President Barack Obama heeft al gebeld met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee.

Japan, een andere belangrijke speler in de regio, hoopt dat "deze plotse ontwikkeling geen negatieve gevolgen zal hebben voor de vrede en de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland". Het land zegt voorts dat het in nauw contact staat met de VS, Zuid-Korea en China en dat het "alle maatregelen neemt om klaar te zijn voor het onverwachte".

"Wij begrijpen dat dit een moeilijke tijd is voor het Noord-Koreaanse volk", zegt Willam Hague, de minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. "We hopen dat het nieuwe leiderschap zal inzien dat gesprekken met de internationale gemeenschap het beste vooruitzicht bieden om het leven van de gewone Noord-Koreanen te verbeteren."

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zegt dat hij het verdriet om de dood van Kim Jong-Il "niet deelt". "Iemands dood is nooit verheugend. Maar het lijden van een volk stemt mij droef, dat is wat belangrijk is", aldus de minister. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het overlijden een "kans voor verandering".

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt verwacht aanzienlijke politieke onzekerheid op het Koreaanse schiereiland. "Alleen al het feit dat men het overlijdensbericht pas twee dagen later openbaar maakt, toont hoe onzeker de toestand in Noord-Korea is." Ook de Europese buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton zegt dat ze de situatie op de voet volgt.

"Alle betrokken overheden, ook de Noord-Koreaanse, moeten op dit moment zo kalm mogelijk blijven, zowel in wat ze doen als in hun diplomatieke signalen", is de oproep van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd.