Automerk Saab vraagt het faillissement aan

De Nederlandse autogroep Swedish Automobile heeft het faillissement aangevraagd voor het Zweedse automerk Saab bij de rechtbank van het Vanersborg District. De rechter bevestigde aan de pers dat de CEO van de groep Swedish Automobile, Victor Muller, persoonlijk de aanvraag heeft ingediend.

In een persmededeling van de groep stelt Swedish Automobile dat de beslissing om het faillissement aan te vragen, zaterdag is genomen nadat de vorige eigenaar, GM Motors, alle voorstellen heeft verworpen om Saab te redden.

Eind oktober raakte bekend dat de Chinese autobedrijven Pang Da en Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. Saab wilden overnemen voor 100 miljoen euro. Het plan van de Chinese bedrijven moesten wel nog goedgekeurd worden door de vroegere eigenaar General Motors en de Europese investeringsbank. GM heeft de overname niet willen goedkeuren.

In de persmededeling van Swedish Autombile staat dat de Chinese investeerder, Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co., zich heeft teruggetrokken uit de gesprekken over de herfinanciering van de groep nadat GM het plan niet wilde goedkeuren.

De goedkeuring van het faillissement door de rechtbank zal allicht niet lang op zich laten wachten. Swedish  Automobile had eerder een bescherming van schuldeisers gekregen van de rechtbank. Vandaag zal moeten blijken of de bescherming nog blijft gelden.

Saab is sinds begin vorig jaar in handen van Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars. Door geldgebrek kwam de productie al snel stil te liggen. Het bedrijf kon met moeite de lonen van de 3.500 werknemers in de fabriek in Trollhättan betalen. De lonen over november zijn ook nog niet uitbetaald.

Om Saab te redden, werd gezocht naar investeerders. Zo kwam Swedish Automobile in contact met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da om Saab over te nemen. Die overname wordt nu echter tegengehouden door voormalig Saab-eigenaar General Motors (GM) die nog een belang heeft in de onderneming.