Commissaris De Smet moet voor rechter verschijnen

De Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet moet begin volgend jaar voor de correctionele rechtbank verschijnen. Hij moet zich verantwoorden omdat hij een intern document over de rellen op de Kouter tijdens de voetbalwedstrijd België-Turkije zou hebben gelekt.

Begin juni vond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel de voetbalinterland België-Turkije plaats. Maar duizenden mensen volgden de wedstrijd op een groot scherm, onder meer op de Kouter in Gent. Daar kwam het tot zware incidenten en vernielingen. Turkse supporters trokken een spoor van vernieling door Gent. Volgens de liberale vakbond waren er veel te weinig agenten ingezet: slechts 17 op het terrein om 7.000 mensen onder controle te houden.

In de nasleep van die rellen wordt de Gentse hoofdcommissaris De Smet ervan verdacht zijn beroepsgeheim te hebben geschonden. Hij zou interne documenten - die aantoonden dat de Gentse politie blunderde bij die match - gelekt hebben naar een politicus die er nadien mee naar de pers stapte. De Smet zelf is zich van geen kwaad bewust en heeft altijd beweerd gewoon zijn job gedaan te hebben. Op Facebook zegt hij vandaag nog het volgende: “Vandaag een van de bijzonderste dagen uit mijn loopbaan. Verantwoording afleggen aan justitie voor uitvoering van mijn werk, dacht ik.”

De Smet was vroeger de woordvoerder van de Gentse politie, maar door de procedure mag hij die functie niet meer uitoefenen. Ook bij de politie zelf loopt een procedure voor schending van het beroepsgeheim.