Egyptische leger verdedigt gebruik van geweld

De Egyptische Opperste Raad van de Strijdkrachten verdedigt het gebruik van geweld van de laatste dagen tegen de betogers op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Volgens de militairen proberen de demonstranten de staat omver te werpen.

Het geweld in Caïro is vorige vrijdag weer opgelaaid nadat het leger hard optrad tegen een sit-in die al drie weken duurt bij het gebouw van de regering. Ook vanmorgen kwamen er honderden soldaten in actie om het Tahrirplein schoon te vegen. Er werd met scherp geschoten. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Het aantal doden sinds vrijdag is daarmee opgelopen tot minstens 14.

De demonstranten, die eisen dat de militairen onmiddellijk de macht afstaan, zijn furieus over het legeroptreden. Op sociaalnetwerksites zijn tientallen foto's en filmpjes te zien over de brutale manier waarop de soldaten te werk gingen.

Een lid van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, generaal  Adel Emara, verdedigt intussen het militaire optreden van de laatste dagen. Volgens hem wordt er een staatsgreep gepland. "Er is een zorgvuldig voorbereid plan om de staat omver te werpen, maar Egypte zal niet vallen" zei Emara. Hij zei dat er plan ontdekt is met de bedoeling om maandag "het parlement plat te branden".

Volgens Emara hebben het leger en de veiligheidstroepen de plicht om de staat te beschermen en kunnen zij niet afzijdig blijven als er staatseigendom wordt vernield. De generaal verwijt de media ook mee te werken aan het saboteren van de staat.

Sinds 28 november zijn in Egypte de eerste parlementsverkiezingen bezig sinds de val van Moebarak, maar het protest tegen de macht van de militairen duurt intussen voort.