Frank Vandenbroucke wordt hoogleraar aan KUL

Ex-SP.A-politicus Frank Vandenbroucke wordt hoogleraar aan de K.U.Leuven. Hij breidt zijn academische opdracht aan de Leuvense universiteit uit van 20 naar 95%. Daarnaast zal hij ook de nieuwe Leerstoel Herman Deleeck bekleden aan de Universiteit Antwerpen.

Eind september zegde Frank Vandenbroucke de politiek vaarwel. Hij kondigde toen aan dat hij voor de academische wereld kiest.

Vandaag maakte de K.U.Leuven bekend dat Vandenbroucke zijn academische opdracht in Leuven uitbreidt van 20 naar 95 procent. Hij zal er onderzoek doen naar sociale ontwikkelingen in de lidstaten van de Europese Unie, zoals participatie op de arbeidsmarkt, inkomensontwikkeling en -verdeling, scholing, actief ouder worden, sociale bescherming, enzovoort. De thema's sluiten aan bij zijn doctoraat over sociale rechtvaardigheid dat hij in 1999 aan de universiteit van Oxford behaalde.

"Frank is zowel intern als extern een troef om het onderzoek en onderwijs over Europese sociale ontwikkelingen aan de K.U.Leuven verder te versterken", klinkt het bij de KUL.

Leerstoel Herman Deleeck

Vandenbroucke wordt aan de Universiteit Antwerpen ook de eerste houder van de Leerstoel Herman Deleeck aan het Centrum voor Sociaal Beleid. Hij blijft er ook het vak Sociaal Economische Analyse in de interdisciplinaire opleiding Sociaal Economische Wetenschappen doceren. Zijn onderzoek aan de UA situeert zich in dezelfde domeinen als aan de K.U.Leuven.

De Leerstoel Herman Deleeck gaat in 2012 van start naar aanleiding van de veertigste verjaardag van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck en ter herdenking van het overlijden van professor Deleeck tien jaar geleden.

Volgens professor Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid, is Vandenbroucke de aangewezen persoon voor de leerstoel. "Zijn jarenlange ervaring als politiek verantwoordelijke op alle niveaus, zijn sterke academische achtergrond en onderzoeksgerichtheid, en zijn publieke uitstraling zijn enorme troeven."