Leden VN krijgen zicht op East River terug

De leden van de algemene vergadering van de VN in New York kunnen straks bij de koffie opnieuw uitkijken op East River. Dat blijkt althans uit de nieuwe plannen voor de lounge, een centrale plaats in het gigantische complex.

De "Delegates Lounge" is de ontmoetingsruimte voor diplomatieke vertegenwoordigers van de 192 lidstaten. De afgelopen decennia werd de ruimte al verschillende keren gerenoveerd. Nu liggen er nieuwe plannen op tafel, ontwikkeld door het Nederlandse bureau OMA, waarin ook toparchitect Rem Koolhaas een zitje heeft.

In 1978 werd er een mezzanine gecreëerd in de lounge, maar die zou nu verdwijnen. Daardoor krijgen de bezoekers opnieuw zicht op de East River, die net naast het gebouw (vooraan op de kleine foto) stroomt. Aan de ingang komen er onder meer een informatiebalie en een koffiebar.

De hele renovatie is een cadeautje van de Nederlandse regering aan de VN en moet tegen eind 2012 voorbij zijn. Het gebouw in New York werd in 1952 gebouwd naar een ontwerp van een team met onder meer Le Corbuisier en Oscar Niemeyer.