Moody's verlaagt rating van gewesten

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van alle Belgische gewesten en gemeenschappen verlaagd. Eerder van de week had Moody's de rating van België al met twee stappen verlaagd tot Aa3.

De beslissing van Moody's is een rechtstreeks gevolg van de verlaging vorige week van de Belgische rating met twee stappen. "Er zijn sterke banden tussen het federale niveau en de regio's, wat weerspiegeld wordt in hoge fiscale transfers", luidt het.

Daarnaast verwijst Moody's ook nog naar de lagere economische groei voor de Belgische economie, "die de druk op de financiën van de regionale overheden zal doen toenemen en hun fiscale doelstellingen moeilijker zal maken".

De rating van België werd vorige week verlaagd van Aa1 naar Aa3. Ook voor het Vlaams gewest wordt de kredietscore nu verlaagd met twee stappen, van Aaa tot Aa2, met negatieve outlook. Het feit dat Vlaanderen niet zoveel moet gaan lenen de volgende jaren, zal volgens Moody's de impact beperken van de moeilijke marktomstandigheden.

Voor de Franse gemeenschap wordt de rating verlaagd van Aa1 tot Aa3, met negatieve outlook. Het Waalse gewest krijgt een score van A1, komende van Aa2.

Tegelijk worden ook een aantal overheidsbedrijven getroffen die rechtstreeks afhangen van de gewesten. Ook zij krijgen een lagere rating: Aquafin, Société Publique de Gestion de L'Eau en Fiwapac.

De overheveling van een aantal bevoegdheden van het federale niveau naar de regio's beschouwt Moody's vooralsnog als "kredietneutraal".