Nooit eerder zoveel faillissementen als in 2011

Het aantal faillissementen in ons land heeft afgelopen vrijdag een nooit geziene hoogte bereikt. De teller staat nu op 10.000. Het economische informatiebureau Graydon Belgium verwacht dat dat aantal tegen eind dit jaar nog zal stijgen tot 10.200 of 10.300.

Vorige week vrijdag werd het 10.000e faillissement van dit jaar uitgesproken. Met nog twee weken te gaan zal dat aantal nog toenemen. Ter vergelijking, vorig jaar was ook al een recordjaar. Toen gingen 9.581 bedrijven op de fles.

De oorzaak van de faillissementen moet volgens Graydon niet enkel in de economische crisis van 2008 en de huidige malaise gezocht worden. De overgrote meerderheid van de ondernemingen die nu over de kop gaan hadden ook al voor 2008 structurele problemen.

Bijkomende redenen zijn het grote aantal jonge ondernemingen dat wordt opgericht en de koopkrachtproblematiek. De consument voelt dat het leven duurder wordt en geeft minder uit in de kleinhandel en de horeca waardoor een domino-effect ontstaat. Het effect van de huidige economische crisis is nog niet merkbaar in de faillissementscijfers.