Noord-Korea's "geliefde leider" Kim Jong-il is dood

In Noord-Korea is leider Kim Jong-il (69) overleden. Dat is aangekondigd in een emotionele verklaring op de staatstelevisie. Hij overleed aan een hartaanval op de trein. Sinds 1994 was de "geliefde leider" aan de macht, een jaar geleden duidde hij zijn derde zoon, Kim Jong-un, aan als opvolger.

In de verklaring op de staatstelevisie werd gezegd dat Kim Jong-il gestorven is op zaterdag 17 december op de trein als gevolg van een hartprobleem door "grote mentale en fysieke inspanning". Hij kwam terug van een "zeer intensief veldbezoek". Nog volgens de staatsomroep is gisteren dan een autopsie uitgevoerd en die heeft de diagnose bevestigd. Na de bekendmaking van het nieuws kwamen in de hoofdstad Pyongyang wenende mensen de straat op.

Het was een presentatrice helemaal gekleed in het zwart die emotioneel de boodschap verkondigde. "Dit is het grootste verlies voor de partij en de grootste droefheid voor ons volk en de natie", klonk het. Al jaren waren er vermoedens dat het niet goed ging met de gezondheid van Kim Jong-il. Zo zou hij in 2008 een beroerte hebben gehad, waarna hij zich deels terugtrok uit het publieke leven.

Kim Jong-il kwam aan de macht in het streng communistische Noord-Korea in 1994, na de dood van zijn vader Kim Il-sung. Hij zal begraven worden op 28 december. Er is een periode van nationale rouw afgekondigd tot 29 december. Kim Jong-un, de jongste zoon van Kim Jong-il, wordt nu wellicht de nieuwe leider van het meest gesloten land ter wereld.

De Aziatische beurzen gingen fel naar beneden na de bekendmaking van het overlijden van Kim Jong-il. Maar in de uren daarna stegen de koersen opnieuw. De Japanse Nikkei-index sloot uiteindelijk 1,2 procent in het rood. De beurs van Zuid-Korea maakte het grootste verlies: 3,4 procent.