Regering keurt overgangsmaatregelen pensioenen goed

Het kernkabinet van de federale regering heeft enkele overgangsmaatregelen goedgekeurd bij de pensioenhervorming. Wie nu al in het stelsel van brugpensioen, loopbaanonderbreking of tijdskrediet zit, verliest geen pensioenrechten.

De drie grote vakbonden hadden er vorige vrijdag mee gedreigd om mogelijk nog dit jaar al acties te voeren tegen de pensioenhervormingen van de regering-Di Rupo. "Contractbreuk", was hun oordeel over de aangekondigde voorstellen.

Nu komen er dus duidelijke overgangsmaatregelen. "Wie het stelsel voor 28 november 2011 heeft aangevraagd of voor die datum al van het stelsel genoot, behoudt het volledige pensioen", zegt minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Het gaat om de stelsels van brugpensioen, loopbaanonderbreking en tijdskrediet.

Wie na 28 november een van die drie stelsels heeft aangevraagd, valt dus onder de nieuwe regels, waarin die periodes veel minder meetellen voor je pensioen. "We willen enkele overgangsmaatregelen invoeren, maar we willen ook de filosofie van het akkoord behouden: iedereen zal een beetje langer moeten werken", zegt Van Quickenborne.

"We hebben vandaag ook heel expliciet bevestigd dat de pensioenmaatregelen in het parlement moeten worden goedgekeurd voor 1 januari. We willen dat dus donderdag of ten laatste vrijdag doen", zegt Van Quickenborne nog.

Van Quickenborne en ook de andere leden van het kernkabinet lieten verstaan dat er geen andere toegevingen meer komen in verband met de pensioenen.

Wat met pensioen van parlementsleden?

De pensioenen van de parlementsleden worden voorlopig niet hervormd. "Wettelijk gezien is het het parlement zelf dat daarover moet beslissen", legde Van Quickenborne vrijdag al uit.

Raf Terwingen, fractieleider voor CD&V in de Kamer, heeft nu opgeroepen om snel een werkgroep daarover op te richten. Ook Kamerlid Gwendolyn Rutten (Open VLD) had daarom gevraagd. Terwingen heeft een brief gestuurd naar Kamervoorzitter André Flahaut (PS).