Spanje wil volgend jaar 16,5 miljard besparen

Spanje gaat volgend jaar fors besparen. Er zullen geen nieuwe ambtenaren worden aangenomen en het brugpensioen wordt afgeschaft. Als compensatie voor de prijsstijgingen gaan de pensioenen wel omhoog, zo zei de kersverse conservatieve premier Mariano Rajoy vanmiddag in het parlement.

Net als Italië, Portugal en Ierland is ook Spanje zwaar getroffen door de crisis. De werkloosheidsgraad bedraagt er bijna 23 procent, bij jongeren zo'n 46 procent. Rajoy wil dan ook meer jongeren aan de slag krijgen. Om dat te bekomen wil hij het onderwijs hervormen en meer banen creëren. Om bedrijven een duwtje in die richting te geven, zullen meer bedrijven kunnen genieten van een belastingvermindering.

Concrete maatregelen maakte Rajoy niet bekend. Hij liet wel verstaan dat hij belastingsverhogingen zoveel mogelijk wil uitsluiten. In de komende drie maanden zal moeten blijken hoezeer de Spanjaarden de broekriem zullen moeten aanhalen.

Rajoy's Partido Popular won vorige maand met een ruime meerderheid de verkiezingen. De conservatieven profiteerden van de grote ontevredenheid bij de bevolking over de socialistische regering die het land in een diepe crisis bracht. Maar waarnemers twijfelen of Rajoy zijn plannen zal kunnen verwezenlijken. De nieuwe premier legt deze week woensdag de eed af, donderdag gaat de nieuwe regering ook daadwerkelijk aan de slag.