Syrië tekent plan om waarnemers toe te laten

Syrië heeft een akkoord ondertekend om buitenlandse waarnemers toe te laten in het land. Die waarnemers van de Arabische Liga moeten toezien op de repressie tegen de opstanden. Maar bij het voornemen van het Syrische regime kunnen grote vraagtekens worden geplaatst.

De Arabische Liga heeft een plan voorgelegd waarbij het Syrische regime moet ophouden met de hardhandige en bloedige repressie tegen burgers. Syrië heeft al meerdere keren beloofd dat ze het plan zullen aanvaarden, maar telkens bleek enkele dagen later dat president Bashar al-Assad de deal aan zijn laars lapte.

Nu heeft de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem in de Egyptische hoofdstad Caïro een akkoord ondertekend om buitenlandse waarnemers van de Arabische Liga toe te laten. Aan het oorspronkelijke voorstel zijn onder druk van Damascus enkele amendementen gebeurd.

Sinds het begin van de opstanden in maart zijn al meer dan 5.000 mensen omgekomen door de harde repressie. Het Syrische regime laat geen buitenlandse journalisten of waarnemers toe in het land. De oppositie zegt dat de ondertekening van het akkoord "een manoeuvre" van Assad is. Weinigen geloven dat de president werkelijk waarnemers zal toelaten of een einde zal maken aan de onderdrukking.