27 anti-Kabilabetogers administratief aangehouden

In de Brusselse gemeente Etterbeek zijn deze namiddag al 27 Congolezen opgepakt en administratief aangehouden. Ze waren van plan om te betogen tegen de herverkiezing van Joseph Kabila als president van Congo. In Etterbeek geldt net als in Elsene een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan 10 mensen.
In Elsene patrouilleerde de politie vandaag te paard.

Vanmiddag legde Kabila de eed als president van Congo. Naar aanleding daarvan wilden aanhangers van oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi opnieuw betogen. De voorbije dagen mondden die manifestaties in de Elsense wijk Matonge uit in zware rellen. De gemeente Elsene kondigde daarop een samenscholingsverbod in.

Omdat het gerucht ging dat er ook vandaag zou betoogd worden en de manifestanten mogelijk zouden uitwijken naar buurgemeente Etterbeek kondigde burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek in zeven haasten ook een samenscholingsverbod af. Toen bleek dat na de middag toch Congolezen afzakten naar het Jubelpark en het metrostation Merode kwam de politie in actie.

Ook in aan de Elsense Gulden Vlieslaan is vanmiddag opnieuw een Congolees opgepakt voor slagen en verwondingen aan een agent.