"Mogelijk veel hinder bij spoor tot kerst"

De NMBS laat in een persbericht weten dat het treinverkeer mogelijk veel problemen zal kennen tot Kerstmis. Ze roept de reizigers op om voorzorgen te nemen en betreurt de spontane acties in Wallonië. Door die acties liep ook de avondspits nog moeizaam, vooral in Wallonië.

Door de combinatie van de spontane staking in Wallonië en de algemene staking aanstaande donderdag, waarschuwt de NMBS voor zware hinder. Vooral de spontane actie in Wallonië zet kwaad bloed. "Dergelijke acties maken een goeie communicatie naar reizigers onmogelijk", klinkt het in een persbericht.

De NMBS verontschuldigt zich bij de reizigers en raadt hen aan hun voorzorgen te nemen en de website van de NMBS regelmatig te raadplegen voor actuele reistijden. Ook morgen kan er nog hinder zijn.

Moeizame avondspits in Wallonië

De avondspits bij het spoor is vooral in Wallonië nog zeer moeizaam verlopen. Een tiental treinen werd afgeschaft. In Vlaanderen waren er problemen op de lijnen naar Antwerpen en Kortrijk.

De spontane staking brak vanmorgen uit in verschillende stations in Wallonië. Dat was het geval in de stations van Bergen, Doornik, Couvin, Charleroi-Zuid, 's Gravenbrakel en Ath. Heel wat treinen reden niet uit, ook enkele treinen richting Vlaanderen werden afgeschaft. De staking was een protest tegen de pensioenhervormingen van de nieuwe regering.

"De staking is niet zonder gevolgen voor enkele lijnen naar Vlaanderen, onder andere de verbinding Kortrijk-Antwerpen Centraal, die gaat over Ath, en ook enkele lijnen naar Brussel", zei Bart Crols van de NMBS. Het gaat dan onder andere over de lijnen Brussel Zuid - Quévy en Brussel Zuid - Doornik.

Een overzicht van de getroffen lijnen

 • Doornik - Antwerpen-Centraal
 • 's Gravenbrakel - Leuven
 • Moeskroen - Schaarbeek
 • Quévy - luchthaven van Zaventem
 • Saint-Ghislain - Luik Guillemins
 • Ath - Bergen
 • Bergen - Quevy
 • 's Gravenbrakel - Charleroi Zuid
 • Moeskroen - Edingen
 • 's Gravenbrakel - Leuven
 • Halle - Mechelen
 • Antwerpen Centraal - Kortrijk

Wie meer informatie wil over de getroffen lijnen, kan terecht op www.railtime.be.

Drie dagen lang staking bij de treinen?

De treinbestuurders hebben het werk neergelegd tegen de plannen van de regering om de pensioenen te hervormen. Donderdag is er een algemene staking bij de openbare sector, de actie vandaag is spontaan gekomen. Volgens de bonden is het niet uitgesloten dat de actie nog uitgebreid wordt en dat de spontane acties zullen voortduren tot donderdagavond.

"Het zou kunnen dat hier en daar nog een aantal spontane acties uitbreken maar wij proberen dat te vermijden en alles te kanaliseren in de actie vanaf morgenavond. Maar we staan voor woelige tijden", zegt Luc Piens van de christelijke vakbond.

"Als gisteren de sector beslist heeft om vanaf woensdagavond in staking te gaan, dan was het gewoon omdat wij stakingen voelden aankomen", zegt Jos Digneffe van de socialistische spoorvakbond. "We voelden dat dergelijke acties mogelijk zouden zijn en we wilden de reizigers toch min of meer op de hoogte houden van wat er zat aan te komen. De sociale druk in Wallonië is heel erg groot."

"Wilde staking kan niet"

De belangenvereniging voor reizigers TreinTramBus reageert verontwaardigd. Door onaangekondigd te gaan staken, krijgen de reizigers helemaal niet de kans op zoek te gaan naar alternatieven", luidt het in een persmededeling. “Niet alleen werknemers worden getroffen. Ook tal van studenten zullen te laat of niet op hun examen verschijnen. Dit kan niet door de beugel”, zegt Jan  Vanseveren van TTB.

De vereniging wijst ook minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op zijn verantwoordelijkheid omdat hij door onhandige communicatie een aantal mensen tegen zich in het harnas jaagt. “We roepen de overheid en de vakbonden op om dit sociaal conflict via overleg op te lossen, in plaats van het af te wentelen op de reiziger”, zegt Vanseveren. “We vragen eveneens de normale termijn van 10 dagen te respecteren vooraleer men tot staking overgaat. Daarover zijn in 2008 afspraken gemaakt tussen de NMBS-groep en de vakbonden.”

Intussen groeit ook op internet en via de sociale media de kritiek op de spontane staking van vandaag en op die van donderdag. Op de site "reizigersprotest" kunnen boze treinreizigers een vals gratis vervoersbiljet downloaden en dat is al zo'n 10.000 keer gebeurd.