"Virtuele begroting, schijn- en luchtbelbegroting"

De oppositie in het Vlaams Parlement is niet te spreken over de Vlaamse begroting van 2012. Die houdt rekening met een groei in ons land van 1,6 procent, maar dat was onrealistisch, klinkt het. In februari volgen er aanpassingen.

De groei in ons land schommelt momenteel rond 0,5 procent en dus ver weg van de 1,6 procent die minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gebruikte als basis voor de begroting. "In februari nemen we de begroting onder de loep en kijken we welke aanpassingen nodig zijn", zegt Muyters.

Mogelijk moet de Vlaamse regering op zoek naar 400 tot 500 miljoen euro extra om de begroting alsnog in evenwicht te brengen. De oppositie noemt de begroting dan ook een "virtuele begroting" (Open VLD), een "schijnbegroting" (Groen!) en een "luchtbelbegroting" (Vlaams Belang).

Zelfs coalitiepartner CD&V laat zich niet onbetuigd. Eric Van Rompuy (foto) suggereert in De Morgen dat het regeerakkoord "in vraag moet worden gesteld" en dat taboes moeten kunnen sneuvelen. Van Rompuy roept onder meer op om de subsidies aan busmaatschappij De Lijn terug te schroeven.