Child Alert: politie zoekt 9-jarige jongen uit Wanze

De politie is op zoek naar de 9-jarige Pierre-Alexandre Claus uit Wanze, die sinds gisteren is vermist, samen met zijn moeder. Child Focus en de federale politie hebben naar aanleiding van zijn verdwijning het systeem "Child Alert" gelanceerd.

Pierre-Alexandre Claus is 9 jaar, heeft een normale lichaamsbouw, blond haar, blauwe ogen en vertoont autistisch gedrag. Ook zijn moeder is vermist. Zij is 46 jaar, heeft een sterke lichaamsbouw, blond haar, blauwe ogen.

Ze verplaatsen zich met een beige Nissan Patrol 4x4, nummerplaat VJA 702

Wie de wagen heeft gezien, of meer informatie heeft, kan terecht op het nummer van de federale politie 0800/30 300 of bij Child Focus op 116 000.

Meer info op www.childalert.be

Het is de eerste keer dat een nationaal "Child Alert" is verspreid, een opsporingsbericht van Child Focus dat via allerlei kanalen wordt verspreid. Het systeem werd in februari 2011 gelanceerd. "De Child Alert is een intensief alarm waarmee we de hele bevolking in korte tijd proberen te bereiken als er een kind verdwijnt. Daarvoor doen we een beroep op de media, op e-mail en op bedrijven", legt Dirk Depover van Child Focus uit.

Meer dan 200 bedrijven verspreiden de informatie over het vermiste kind naar hun werknemers, bijvoorbeeld via een intranet, maar ook naar hun klanten. Als er een wagen bij betrokken is -zoals hier het geval is- wordt ook via de signalisatieborden op de snelwegen hulp gevraagd aan de bevolking.

Het systeem kan gelanceerd kan worden "wanneer uit het dossier blijkt dat er onmiddellijk levensgevaar is voor het verdwenen kind", legt Depover uit. Het is steeds een magistraat die de opdracht geeft tot een Child Alert, in nauw overleg met de politiediensten en Child Focus.