Een van grootste vuilnisbelten ter wereld verdwijnt

Het stadsbestuur van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad heeft beslist om de vuilnisbelt Bordo Poniente te laten sluiten. De vuilnisbelt wordt als een van de grootste ter wereld beschouwd. Op hoogdagen werd er tot 12.000 ton afval per dag gedumpt.

Na meer dan 25 jaar verdwijnt een van de vuilste plekken ter wereld. De vuilnisbelt Bordo Poniente werd in de jaren 80 opgericht op de bedding van een uitgedroogd meer. De belt was destijds onder meer bedoeld voor het puin van de verwoestende aardbeving in Mexico-Stad in 1985.

Op de vuilnisbelt werd de voorbije decennia meer dan 70 miljoen ton afval gedumpt. Op sommige plaatsen ligt het vuilnis naar verluidt meer dan 17 meter diep. Eerder dit jaar werd de hoeveelheid afval al fors verminderd, door recyclage en het composteren aan te moedigen. Nu wordt de vuilnisbelt definitief gesloten.

Met de sluiting van de vuilnisbelt hoopt het stadsbestuur de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Mexico zal het afval in de toekomst gebruiken om energie op te wekken of om in bouwmaterialen te verwerken.

Bordo Poniente was echter niet alleen een plaats om afval te dumpen, voor honderden arme mensen was het ook de plek waar ze dag in dag uit op zoek gingen naar bruikbare spullen die ze konden verkopen om van te leven. Voor hen wordt nu naar verluidt een baan gezocht in de sector van de afvalverwerking.