Hof in Straatsburg tikt België opnieuw op de vingers

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft ons land voor de tweede keer in een week tijd veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van een asielzoeker. Deze keer gaat het om een Kameroense vrouw die opgesloten zat in het vluchtelingenopvangcentrum 127bis in Steenokkerzeel en daar niet de nodige medische zorgen kreeg.

De vrouw van 40 was in 2002 Kameroen ontvlucht. Via Nederland was ze in 2006 in Baarle-Hertog terechtgekomen waar ze een relatie begon met een Nederlander. Toen de twee in september 2009 een huwelijksaanvraag deden op het gemeentehuis, bleek dat de vrouw illegaal in ons land verbleef. De vrouw, een hiv-patiënte, werd eerst in het vluchtelingencentrum in Brugge en nadien, van december 2009 tot april 2010, in Steenokkerzeel opgesloten.

Hoewel de vrouw over attesten van het Instituut voor Tropische Ziekten in Antwerpen beschikte die aantoonden dat ze hiv-patiënte was, kreeg ze pas vanaf maart 2010 aidsremmers toegediend. België ondernam intussen ook pogingen om haar te repatriëren naar Kameroen maar een noodprocedure bij het Europees Hof in Straatsburg kon dat voorkomen.

Het EHRM oordeelde dat ons land de vrouw onmenselijk behandeld heeft door haar niet de nodige medische zorgen te geven in Steenokkerzeel. Ook was de opsluiting in het centrum, volgens het Europees Hof in strijd met artikel 5EHRM, het recht op vrijheid.