Horecasector en Boerenbond dagen Ikea voor de rechter

Horeca Vlaanderen daagt samen met de Boerenbond en haar zusterorganisatie Horeca Wallonië de Zweedse meubelgigant Ikea voor de rechter. De stuntacties waarbij Ikea maaltijden onder de prijs aanbiedt zijn hen een doorn in het oog. "Ikea verkoopt eten met verlies en dat is bij wet verboden", zeggen ze.
De Boerenbond verwijt Ikea dat het door het aanbieden van maaltijden aan goedkope prijzen voedsel banaliseert.

Ikea pakte dit jaar al een paar keer uit met zo'n stuntactie. In het voorjaar kregen de klanten er biefstuk-friet voor 2,50 euro. In de zomer was er een barbecue voor 3,95 euro en afgelopen september pakte Ikea nog uit met mosselen-friet voor 5 euro. Ook met de kerstdagen in het verschiet zijn er opnieuw enkele acties gepland.

"Ondanks meermaals aandringen van zowel Horeca Vlaanderen als De Boerenbond om te stoppen met deze dumpingprijzen blijft Ikea Oost-Indisch doof", zeggen de eisers. "Ikea is in de eerste plaats een woonwarenhuis waar meubilair en huiselijke benodigdheden verkocht worden. Wij hebben er absoluut geen probleem mee dat Ikea ook een restaurant uitbaat. We kunnen echter niet tolereren dat ze voeding louter gebruiken als marketinginstrument om de consument aan te trekken", zegt Danny van Assche van Horeca Vlaanderen.

Ikea verkoopt eten met verlies, stelt Horeca Vlaanderen. Dat is bij wet verboden en leidt tot oneerlijke concurrentie, aldus de drie organisaties.