Joseph Kabila legt eed af voor 2e ambtstermijn

In de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft Joseph Kabila de eed afgelegd voor een tweede ambtstermijn van 5 jaar als president. Vorige vrijdag had het Hooggerechtshof bevestigd dat hij de winnaar was van de presidentsverkiezingen, waarvan de uitslag wordt gecontesteerd.

Kabila zwoer voor God en de natie "de nationale eenheid te bewaren, zich enkel te laten leiden door het algemeen belang en eerbied voor de rechten van de mens".

Het enige uitgenodigde staatshoofd dat aanwezig was in Kinshasa, was de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Gabon, Rwanda en Tanzania vaardigden hun premier af naar Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek de parlementsvoorzitter en Congo-Brazzaville, Zuid-Afrika, Angola en Tsjaad stuurden een minister. Voor ons land was de ambassadeur in Kinshasa aanwezig.

De ceremonie werd bijgewoond door duizenden Congolezen.

In de straten van Kinshasa heerst spanning. Sinds de bekendmaking van de resultaten, op 9 december, zijn de ordediensten opvallend aanwezig in het straatbeeld. Onder meer voor het Stade des Martyrs staan er tanks van de Republikeinse Garde.

In dat Stade des Martyrs wil opposant Etienne Tshisekedi vrijdag zelf de eed afleggen als nieuwe president. Dat heeft hij gisteren aangekondigd op een persconferentie op zijn hoofdkwartier in de wijk Limete. Tshisekedi zegt dat er massaal fraude is gepleegd tijdens de stembusgang en verwerpt de uitslag. Hij beschouwt zichzelf als president.