Rick Perry mispakt zich aan naam van Kim Jong-il

Rick Perry, een van de kandidaten voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, heeft zich opnieuw laten opmerken in negatieve zin. In een persbericht naar aanleiding van de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft hij het over "Kim Jong II", ofwel Kim Jong de Tweede.

In het persbericht, dat via e-mail verspreid werd, staat drie keer "Kim Jong II" te lezen. Vreemd genoeg staat de naam van de "geliefde leider" van Noord-Korea één keer wel juist gespeld in de tekst. Op de website van Perry, de gouverneur van de staat Texas, is de tekst intussen aangepast en staat er overal de correcte spelling.

In de tekst zelf heeft Perry het over "een wrede dictator" en uit hij de wil dat er een vrij Korea zou komen. De republikein is overigens niet de eerste die het heeft over Kim Jong de Tweede. Volgens het Amerikaanse magazine The New Yorker maakte voormalig president George W. Bush tijdens zijn presidentiële campagne ooit dezelfde fout.

Het is niet de eerste keer dat Perry de bal misslaat. Want al is de fout in dit geval wellicht te wijten aan een campagnemedewerker, de Republikeinse kandidaat heeft intussen een reputatie opgebouwd van op zijn zachtst gezegd vreemde uitspraken en onverholen missers. Zo vergat hij tijdens een debat welk overheidsdepartement hij wilde schrappen en had hij het onlangs over de 8 rechters van het Hooggerechtshof, terwijl het er 9 zijn.

Zijn grootste flater beging hij evenwel eind november. Tijdens een toespraak voor een groep studenten vroeg hij aan diegenen die op 12 november volgend jaar 21 zijn, om voor hem te stemmen. De leeftijd waarop je mag gaan stemmen in de VS is echter 18 en geen 21. Bovendien vallen de presidentsverkiezingen op 6 november 2012.

Ten slotte verwees Perry ook een keer naar de "Amerikaanse oorlog in Iran" en haalde hij zich de woede op de hals van de Amerikaanse holebigemeenschap door een homo-onvriendelijke tv-spot. In de peilingen staat Perry voorlopig op ruime afstand van koplopers Mitt Romney en Newt Gingrich.