Sterrencast in mierzoete "New year's eve"

De medische wetenschap mag dan beweren dat suiker en ouderdom een ongezonde combinatie is, daar trekt de 77-jarige Garry Marshall zich niets van aan. Zoveel maakt zijn mierzoete tragikomedie "New year's eve" wel duidelijk.

In de jaren 90 zag het er naar uit dat Garry Marshall de voeling met het bioscooppubliek kwijt was. De geboren en getogen New Yorker had net de grootste hit van zijn carrière gescoord, de schaamteloos sentimentele romantische komedie “Pretty woman”, maar in de jaren die volgden lukte het hem niet om opnieuw in de smaak te vallen.

Marshall wou laten zien dat hij andere pijlen op zijn boog had dan olijke liefdesverhalen met een triest kantje, een missie die weinig bemoedigende resultaten opleverde. Het liefdesdrama “Frankie and Johnny” bleef ondanks de aanwezigheid van Al Pacino en Michelle Pfeiffer steken op dik 20 miljoen dollar, terwijl de sm-farce “Exit to eden”, de warmhartige komedie “Dear god” en het romantische drama “The other sister” (met Juliette Lewis als licht mentaal gehandicapt meisje) botweg flopten.

Marshalls geluk keerde pas toen hij zijn “Pretty woman”-sterren Julia Roberts en Richard Gere opbelde voor een reünie. “The runaway bride” deed het uitstekend en de regisseur heeft zich sindsdien braaf gehouden aan het genre van de romantische komedie. De films werden niet allemaal internationale hits, maar het succes van de twee “Princess diaries”-episodes hield hem aan de slag.

Nu Marshall achter in de 70 is beland, lijkt hij een nieuwe lucratieve invalshoek gevonden te hebben: de romantische ensemblefilm. Vorig jaar scoorde hij onverwacht sterk met “Valentine’s day”, een combinatie van allerlei romantische verhaaltjes en verwikkelingen opgehangen aan de feestdag uit de titel. Met onder andere Jessica Alba, Julia Roberts, Anne Hathaway en Jamie Foxx op de affiche verzamelde hij een cast die tot de verbeelding sprak en die mix bleek te werken.

Beproefde recept slaat niet aan in de VS

“New year’s eve” probeert nu precies hetzelfde, zij het met grotendeels andere acteurs (deze keer zien we onder anderen Michelle Pfeiffer, Sarah Jessica Parker, Hilary Swank en Robert De Niro) en een andere feestdag als epicentrum. Beide films werden bovendien geschreven door dezelfde scenariste, Katherine Fugate, tot voor kort enkel bekend van de romcom “The prince & me” en de dramaserie “Army wives”.

Marshall vindt echter niet dat hij in herhaling valt. “Films als “Valentine’s day” en “New year’s eve” zijn wat de Fransen “portmanteau” noemen,” zegt hij. “Het betekent letterlijk kapstok en het gaat telkens om een serie verhalen die door elkaar lopen en uiteindelijk een bepaalde conclusie bereiken. Europese filmmakers hebben dat al vaak gedaan. Denk maar aan “Love actually”.”

Of er nog meer feestelijke kapstokfilms zullen volgen, zal afhangen van hoe goed “New year’s eve” het doet. En dat is in de States (toch de voornaamste markt van stroopverhalen die zich afspelen in New York) alvast een flink stuk minder dan zijn voorganger. Of Garry Marshall daaronder zal lijden, is nog een andere vraag. Als geestelijke vader van tv-klassiekers als “The odd couple”, “Mork & Mindy” en vooral “Happy days” hoeft hij namelijk aan niemand meer te tonen dat hij een neus heeft voor wat kan scoren.

Ruben Nollet

New year's eve (VS)

regie Garry Marshall
met Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Jessica Biel, Jon bon Jovi, Robert De Niro, Zac Efron, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Hilary Swank, Sarah Jessica Parker
release woensdag 21 december 2011