Te vrijgevige spermadonor riskeert celstraf

De Amerikaanse regering wil een te vrijgevige spermadonor stoppen. De 36-jarige ingenieur Trent Arsenault riskeert een jaar celstraf en een geldboete van 76.000 euro als hij zijn diensten nog langer aanbiedt. Arsenault doneert zijn sperma gratis via het internet omdat hij vindt dat spermabanken geen geld zouden mogen vragen aan vrouwen of koppels die gezinsgeluk zoeken.

Arsenault geeft zijn sperma al weg sinds 2006. In totaal is hij al vader van 14 kinderen en zijn er nog drie vrouwen zwanger van hem. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de man meer dan een jaar gevolgd en stelde vast dat hij 328 donaties leverde aan 46 verschillende vrouwen.

FDA stoort zich vooral aan het feit dat Arsenaults gedrag in strijd is met de wet die bepaalt dat spermadonoren enkele dagen voor donatie moeten getest worden op allerlei ziektes, zoals hiv en syfilis. Medische specialisten vrezen op termijn ook voor mogelijke inteelt of incest gezien het hoge aantal kinderen dat al verwekt werd.

Arsenault beweert sinds zijn startjaar 2006 al vijf keer te zijn getest geweest. Voor elke donatie een test afleggen, vindt hij te omslachtig. Dat zou het volgens hem ook onmogelijk maken zijn diensten gratis te houden. De man stond vroeger wel ten dienste van een spermabank, maar kwam daar van terug omdat hij liever niet anoniem wilde blijven voor zijn nageslacht.

Arsenault wil het verbod van de FDA aanvechten en ziet ook geen graten in wat hij doet. "Zoveel verschil is er niet met een koppel dat elkaar kent en een baby wil. Van mij komt het enkel uit een potje en niet van seks", stelt hij. "Het is geen handel."

lees ook