Tonnus Oosterhoff wint de P.C. Hooftprijs

Tonnus Oosterhoff (58) wint de P.C. Hooftprijs 2012. De Nederlander wordt geloofd voor zijn dichtbundels, maar hij schrijft ook verhalenbundels. De P.C. Hooftprijs is een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied.

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie en wordt uitgereikt op 24 mei 2012, 3 dagen na de sterfdag van dichter P.C. Hooft (1581-1647).

"Oosterhoffs poëzie is in hoge mate vernieuwend, ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur voor het vastleggen of liever gezegd juist beweeglijk maken van moeilijk benoembare sensaties", zo vond de jury.

Oosterhoff ontving al meerdere literaire prijzen: de C. Buddingh'-prijs (1990) voor "Boerentijger", de Herman Gorter-prijs (1994) voor "De ingeland" en de VSB Poëzieprijs (2003) voor "Wij zagen ons in een klein groepje mensen veranderen".

Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Eerdere laureaten in het genre poëzie waren Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006) en H.H. ter Balkt (2003) en Judith Herzberg (1997).  Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.