Vrouwen protesteren massaal in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro hebben duizenden vrouwen betoogd, onder andere op het Tahrirplein, tegen het geweld tegen vrouwen. De VS hebben dat geweld scherp veroordeeld. Vanmorgen hadden leger en politie opnieuw geprobeerd het Tahrirplein te ontruimen.

De politie en het leger schoten met scherp en gebruikten traangas om de betogers van het Tahrirplein te verdrijven. Het is al de vijfde dag op rij dat het tot geweld komt. Daarbij zijn al 13 doden gevallen.

Later op de dag hebben in Caïro duizenden vrouwen betoogd tegen het geweld dat het leger gebruikt tegen vrouwelijke manifestanten. De vrouwen werden geflankeerd door een rij mannelijke betogers en veel vrouwen droegen spandoeken mee met een foto van een incident waarbij soldaten een vrouw over de grond sleuren bij haar kleding, waardoor haar beha te zien is, terwijl ze haar slaan en schoppen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft het geweld scherp veroordeeld, waarbij ze specifiek naar dat incident verwees. "Vrouwelijke manifestanten worden bijeengebracht en onderworpen aan vreselijk misbruik. Journalisten worden aangerand en vrouwen aangevallen, uitgekleed en geslagen in de straten", zo zei ze.

Na de betoging keerde de rust weer in Caïro en in de vooravond was het rustig op het Tahrirplein.