VS hoopt op "vreedzame en stabiele overgang"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept Noord-Korea op om samen te werken met de internationale gemeenschap. Clinton hoopt op een "vreedzame en stabiele overgang in Noord-Korea". Het is voor de Verenigde Staten de minst slechte optie.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton met haar Japanse collega Koichiro Gemba.

De dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zet de verhoudingen op het Koreaanse schiereiland en in de regio weer op scherp. De Verenigde Staten behoeden er zich alvast voor niet te veel olie op het vuur te gooien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton benadrukte in de eerste plaats de noodzaak van een "vreedzame en stabiele overgang" in Noord-Korea.

"We zijn uitermate bezorgd over het welzijn van het Noord-Koreaanse volk en onze gedachten en gebeden zijn bij hen in deze moeilijke tijden", liet Clinton in een verklaring weten.

"Het is onze hoop dat het nieuwe bestuur van Noord-Korea ervoor zal kiezen om het land op weg naar de vrede te leiden door de Noord-Koreaanse verbintenissen te eerbiedigen, de relaties met de buren te verbeteren en de rechten van het volk te respecteren."

De Verenigde Staten lijken de machtsovername door Kim Jong-un als de minst slechte oplossing voor het land te vinden. Het laat de hoop open op verdere diplomatieke onderhandelingen over het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

Een ineenstorting van het regime zou daarentegen een immense vluchtelingenstroom op gang brengen naar de buurlanden China en Zuid-Korea. Een machtsstrijd tussen militaire en politieke elites in het land zou van het Koreaanse schiereiland dan weer een brandhaard kunnen maken, waarin ook de VS betrokken zou kunnen worden.

In tegenstelling tot de Japanse en Zuid-Koreaanse troepen heeft Washington beslist om de Amerikaanse soldaten in de regio voorlopig niet in een hogere staat van paraatheid te brengen. "We hebben geen enkele verandering gezien in het Noord-Koreaanse gedrag dat ons zou moeten alarmeren", luidt het bij het Amerikaanse leger.