Werkgevers "verbolgen over staking donderdag"

De werkgevers zijn vanochtend op gesprek geweest bij premier Elio Di Rupo (PS) om met hem te praten over de nieuwe belastingmaatregelen voor ondernemingen. Tegelijk hebben ze scherp uitgehaald naar de vakbonden die donderdag een nationale staking plannen in de openbare sector.
Piet Van Temsche (Boerenbond, links) - Pieter Timmermans (VBO, midden)

"Ik denk dat het totaal onbegrijpelijk is wat er nu gebeurt", zegt Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (foto bovenaan in het midden). "Ik denk dat men nu beter zou kiezen voor overleg in plaats van confrontatie." "We zijn altijd vragende partij voor sociaal overleg, maar stakingsacties zullen de zaken niet vooruithelpen", zegt collega-topman bij het VBO Rudi Thomaes.

"Rekening zal betaald worden door dertigers"

Ook Karel Van Eetvelt van de zelfstandigenorganisatie Unizo stoort zich aan het feit dat de bonden het land nu al platleggen uit protest tegen de pensioenhervorming, nog voor er overleg heeft plaatsgevonden. "Zij zorgen er gewoon voor dat de factuur nog hoger oploopt. Eerst moet het overleg een kans krijgen", vindt hij.

"We zijn trouwens een van de enige landen die de pensioenleeftijd niet optrekt. De activeringsgraad van onze 55-plussers ligt bij de laagste in Europa en daar moest echt iets aan gebeuren", aldus nog Van Eetvelt. Hij vreest dat de pensioenleeftijd daardoor in de toekomst wel zal moeten worden opgetrokken. "De rekening zal betaald worden door de huidige generatie dertigers. Ik vind het asociaal dat vijftigers niet meer willen meedoen, terwijl mijn tienerkinderen, misschien tot hun zeventigste zullen moeten werken."

"Blinde vlek in het regeerakkoord"

De werkgeversorganisaties werden vanochtend verwacht aan de Wetstraat 16. Net als de vakbonden gisteren konden ze hun besognes over het regeerakkoord met premier Elio Di Rupo bespreken. De kopstukken van de werkgeversorganisaties hebben Di Rupo (foto onder links) gewaarschuwd dat de concurrentiekracht van de bedrijven door de nieuwe maatregelen sterk onder druk komt te staan.

In moeilijke economische tijden moet de regering juist de concurrentiekracht versterken, vinden de werkgevers. "Dit is voor een stuk een blinde vlek in het regeerakkoord", zegt Timmermans daarover. "Finaal, als je geen competitieve bedrijven hebt, heb je geen werkgelegenheid. Als je geen werkgelegenheid hebt, heb je geen koopkracht."

Volgens Unizo verzuimt de regering om de loonlasten voor bedrijven te verlagen, "met alle gevolgen vandien". "De meeste bedrijven zullen een forse loonsopslag moeten betalen volgende maand. Dat geld is er gewoon niet en dat zijn middelen die niet geïnvesteerd kunnen worden. Voor sommige bedrijven zal het ook de druppel zijn die de emmer mogelijk doet overlopen, namelijk een faillissement", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

"Klinkklare onzin dat ondernemers worden gespaard"

De werkgeversorganisaties weerleggen de kritiek dat de zwaartse lasten op de schouders van de werkmensen is terechtgekomen en dat de bedrijven uit de gevarenzone zijn gehouden. "Het is klinkklare onzin dat de ondernemers in het nieuwe regeerakkoord worden gespaard", zo zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Hoe je het draait of keert, wat nodig is om uit de crisis te raken, is economische groei. Maar de maatregelen van de regering garanderen dat absoluut niet", zei Van Eetvelt vanochtend in "De ochtend" op Radio 1.

"Veel ondernemingen zullen volgend jaar veel meer moeten betalen en als je de belastingdruk van de ondernemingen, die toch de economie op gang moeten trekken, verhoogt, dan zal dat leiden tot nog minder inkomsten voor de regering dan de schattingen van de Nationale Bank." Volgens de Unizo-topman zal de begroting dan ook keer op keer negatief moeten worden bijgesteld.

Dat hij dat probleem nu pas ten gronde aankaart, heeft volgens Van Eetvelt te maken met het feit dat de cijfers en getallen in het regeerakkoord pas na een week bekend zijn. "We hebben dan de rekening kunnen maken en vastgesteld dat het om forse maatregelen gaat. De boodschap dat ondernemingen worden gespaard, is klinkklare onzin. Dat is zelfs leugenachtig, zij worden net het hardst getroffen", klinkt het scherp.