24 urenstaking bij de spoorwegen

Bij de spoorwegen is om 22 uur een staking begonnen uit protest tegen de pensioenplannen van de regering. De staking zal 24 uur duren. Verwacht wordt dat er geen treinen zullen rijden. Er was al heel de dag hinder door spontane acties in Wallonië.

Er reden in de loop van de avond steeds minder treinen en het verkeer zal morgenochtend wellicht volledig stilliggen, zegt Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel. Aangezien uitvoerig over de staking is gecommuniceerd, zullen er waarschijnlijk weinig reizigers in stations stranden, maar mocht dit toch het geval zijn, dan worden ze met andere vervoermiddelen naar hun bestemming gebracht, zo zei Petit.

In Wallonië hebben heel de dag zo goed als geen treinen gereden en ook het treinverkeer in Vlaanderen ondervond daardoor hinder. De staking die gisteren spontaan was uitgebroken in enkele stations bij de NMBS, had zich vanochtend uitgebreid.

In Wallonië waren er geen treinen vanuit Luik, Charleroi en La Louvière. Ook vanuit Luxemburg tot in Namen reden er geen treinen omdat de seingevers van Ottignies het werk hadden neergelegd.

In Brussel en Vlaanderen werden verschillende treinen geschrapt, namelijk vanuit Brussel naar Genk, Antwerpen en Denderleeuw. Op de andere lijnen moesten reizigers rekening houden met vertragingen. De internationale treinen ondervonden weinig hinder van de staking, enkel richting Duitsland reden er bijna geen treinen.

Gisterochtend was een spontane staking uitgebroken in enkele Waalse stations uit protest tegen de pensioenhervorming. Niet alleen treinbestuurders maar ook seingevers hadden 's ochtends vroeg voor het uitrijden van de treinen het werk neergelegd. De staking concentreerde zich vooral in de stations in de provincie Henegouwen.

Vanmorgen hadden dan ook heel wat andere treinbestuurders het werk neergelegd, onder andere in Namen, Hoei, Verviers, Ottignies en Charleroi. Ook in Brussel-Zuid hadden sommige personeelsleden het werk neergelegd.

NMBS is niet te spreken over de stakingsacties

De NMBS is niet te spreken over de spontane staking. "We vinden de wilde stakingen van gisteren en vandaag echt niet door de beugel kunnen", zegt Leen Uyterhoeven van de NMBS. "In tegenstelling tot de algemene staking van de overheidsdiensten donderdag hebben we voor dit probleem de reizigers niet kunnen waarschuwen. Dit is echt storend voor de reizigers die op ons rekenen. De stakingen stellen onze dienstverlening echt in een slecht daglicht."

Meer informatie over de gevolgen van de staking voor het treinverkeer vindt u op www.b-rail.be.