"Durven niet voorspellen wat impact zal zijn"

De staking bij de openbare sector zal ook gevolgen hebben voor de luchtvaartsector, maar het blijkt erg moeilijk om die nu al in te schatten. Er zijn verwarrende berichten over de eventuele deelname aan de stakingsactie. Mogelijke acties bij de luchtverkeersleiding zullen wellicht cruciaal zijn.

"Brussels Airlines bereidt zich voor op een moeilijke dag", geeft woordvoerder Geert Sciot toe. De grootste Belgische luchtvaartmaatschappij heeft voor morgen 17.000 reservaties.

"Het blijft koffiedik kijken wat de impact morgen zal zijn", zegt Sciot. "Onze syndicale vertegenwoordigers hebben ons laten weten dat er een aantal mensen wellicht mee gaan betogen in Brussel, maar hoeveel mensen dat zijn en of dat gevolgen zal hebben voor de vluchten die we hebben gepland, durven we niet voorspellen."

Sciot zegt geen indicaties te hebben dat het morgen volledig in de soep zal draaien, maar kondigt toch maatregelen aan. "We geven onze passagiers de mogelijkheid om -als ze dat willen- vandaag al te vertrekken, of later, zonder meerkosten." Iedereen zal worden geholpen in de mate van het mogelijke. "We proberen iedereen ter bestemming te krijgen voor Kerstmis." Reservaties kunnen worden gewijzigd aan de ticketbalie op de luchthaven, via het call center (+32 (0)2 723 23 62) of via het reisagentschap. Online wijzigen kan niet.

Plannen B liggen klaar

Bij de chartermaatschappijen Jetairfly en Thomas Cook Airlines worden geen problemen verwacht. Bij beide maatschappijen wordt niet gestaakt. Beide maatschappijen hebben een plan B: reizigers laten vertrekken vanop andere luchthavens in de buurt en ze daarheen brengen met bussen. Thomas Cook vraagt passagiers om naar de luchthaven te komen zoals gepland. De reizigers zullen per bus naar de luchthaven van Maastricht worden gebracht, van waar alle Thomas-Cook vluchten morgen zullen vertrekken (meer informatie vindt u hier). Jetairfly verplaatst zijn vluchten van Luik naar Maastricht en die van Charleroi naar Rijsel. De Jetairfly-vluchten vanuit Brussel blijven in Brussel.

Bij de lagekostenmaatschappijen Ryanair en Wizzair, die vluchten hebben op de luchthaven van Charleroi, worden evenmin problemen verwacht. Hier staan de werknemers op een buitenlandse loonlijst.

Volgens de luchthaven van Charleroi komen er wel vakbondsacties op de luchthaven, maar de militanten zouden reizigers niet verhinderen om hun vlucht te nemen. Op de luchthaven van Oostende heerst nog onzekerheid.” We weten niet hoe de acties er morgen zullen uitzien en of er überhaupt acties zijn. We wachten af en zien wat er op ons afkomt.”

De sleutel ligt mogelijk bij de luchtverkeersleiders, maar van bij Belgocontrol komen onduidelijke berichten, van wel staken tot helemaal niet staken.

Hoe dan ook wie morgen moet vliegen, controleert best of zijn vlucht wel doorgaat zoals gepland. Dat kan onder meer via de websites van de verschillende luchthavens: