"Reizigersprotest" roept op tot betaalstaking

Treinreizigers uiten via het internet hun ongenoegen over de stakingen bij het spoor. Al meer dan 16.800 mensen hebben rond de middag de petitie ondertekend. De website biedt ook een nepticket aan en spoort reizigers aan om tot eind dit jaar niet meer te betalen voor een treinreis.

"Voor ons, reizigers, is het genoeg geweest", staat er op www.reizigersprotest.be. "Wij worden zodanig frequent geplaagd door stakingen, dat we er hoe langer, hoe minder begrip voor kunnen opbrengen."

De website is een initiatief van een misnoegde pendelaar. "Reizigersprotest" circuleert vlot via Facebook. Woensdag rond de middag hadden zo'n 16.800 mensen de petitie ondertekend. Via de site kunnen pendelaars een nagemaakt ticket afdrukken. De bedoeling is om tot het einde van het jaar niet meer te betalen voor een treinreis. "Dit is het moment om ons wel te groeperen, om wel een keer met onze vuist bij jullie op tafel te slaan."

Volgens cijfers van de NMBS Holding zijn er dit jaar al 22 stakingen geweest bij de NMBS. Daarvan waren 5 spontane en 17 aangekondigde acties. Nog volgens de cijfers hadden 7 van die 22 acties "een reële impact" voor de reizigers.